Eğer Virtualbox üzerine Windows işletim sistemini default ayarlarla Next-Next yaparak kurduysanız harddisk boyutu 4GB olarak belirlenmiştir ve siz de benim gibi Ubuntu üzerinde halledemediğiniz işlemlerinizi Windows XP üzerinden yapıyorsanız ve bu 4GB’lik depolama alanı artık yetmiyorsa bu yazı işinize yarayacaktır.
Virtualbox üzerinde Windows XP kurduğunuz varsayıyorum. Öncelikle guest işletim sistemi Windows XP çalışıyorsa, bu işletim sistemini kapatın. Çünkü nasıl ki fiziksel bilgisayarlar kapatılmadan yeni harddisk takılamıyorsa Virtualbox üzerindeki sanal bilgisayarlara da yeni harddisk bilgisayar kapatılmadan takılamıyor. Virtualbox yönetim konsolu üzerindeyken disk boyutunu değiştirmek istediğiniz makinanın üstüne gelerek sağ tıklayın ve çıkan menüden Settings seçeneğini seçin, resimkdeki gibi bir pencere ile karşılaşacaksınız. Resimde gösterildiği gibi Add Hard Disk seçeneğini kullanarak sistemeyeni bir disk ekleyin. Bu diskin boyutunu istediğiniz değere ayarlamayı unutmayın. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise eklediginz yeni diskin secondary olarak belirlenmiş olması. Eğer eklediğiniz yeni diski secondary seçmesseniz sanal bilgisayar boot olmayacaktır. Böyle bir sorun yaşarsanız harddiski eklediğinz pencereye gelip gerekli düzeltmeleri yapmalısınız.
Evet bu aşamaya kadar sorunsuz geldiyseniz ve bilgisayarınız iki harddiskle açıldıysa yardımcı bir yazılımdan yardım alabiliriz demektir. Yeni disk eklediğimiz sanal bilgisayarı açın ve açıldıktan sonra http://www.acronis.com/homecomputing/products/migrateeasy/index.html linkinden Acronis Migrate Easy programının demo verisyonunu indirin ve programı bu bilgisayara kurun. Programın kısayolu masaüstüne gelmiş olmalı. Migrate Easy programını çalıştırın ve çıkan seçeneklerden Try Now seçeneğini işaretleyin, Çıkan menüden Disk Clone seçeneği ile devam edin ve Next-Next yaparak Automatic seçeneğini kullanarak sihirbazı tamamlayın.
Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecek ve bilgisayarınız ilk reboot sırasında varolan tüm bilgileri yeni harddiske kopyalacak. Bu işlem de tamamlandıktan sonra bilgisayarınızın sorunsuzca açıldığından emin olun ve bilgisayarı tekrar shutdown edin.(eski hddyi sistemden kaldırmak için) Yeni harddiski ekledigimiz pencereyi yeniden açın ve eski harddiskinizi sistemden kaldırın (aslında sadece sistemden çıkartıyorsunuz burada, yani bi sorun olursa tekrardan sisteme ekleyerek o harddiski de kullanmaya devam edebilirsiniz)
Evet, sanal bilgisayarınızı tekrardan reboot edin ve boyutu arttırılmış diskli Windows işletim sisteminiz artık kullanılmaya hazır, hem de dilediğinizi depolayın diye 🙂
Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…
0 Comments.